Kokemuksia verkkokursseista

Olen koko aikuisikäni käyttänyt verkkokursseja kielten opiskeluni tukena. Ihminenhän oppii kieltä kuulemalla, näkemällä, tekemällä ja puhumalla. Helpoimmin oppii yhdistelemällä näitä.

Lukiossa opiskelin pitkän saksan ja lyhyen englannin. Kuitenkin aikuisena ja jatko-opinnoissa tuli tarvetta opiskella englantia lisää. Tuekseni valitsin verkkokurssit. Aikoinaan oli tarjolla kasetteja ja sittemmin cd-levyjä. Nythän kaikki on verkossa. Englannin kielen kasetteja ja Cd-levyjä (Business or Pleasure) soitin ajaessani autolla pitkiä matkoja ja illalla kuulokkeilla nukkumaan mennessäni. Myös ruotsia olen opiskellut verkkokurssin avulla.

Nytkin opiskelen espanjaa Promentorin verkkokurssin avulla. Miksi? Haluan kuulla, miten sanat äännetään, haluan nähdä lauseen sanajärjestyksen ja erityisen hyviä ovat kielioppi ja sanastot. Kielioppi-osiossa on hyviä yhteenvetoja esim. erilaisista kysymyssanoista, epäsäännöllisten ja säännöllisten verbien taivutuksista, omistuspronomineista ja adverbeista. Tekstissä on hyvät linkit ongelmakohtien tarkennukseen, esim. kielioppiin. Kieltähän täytyy rohkeasti käyttää, sen takia miehelle kotona puhutaan välillä espanjaa ja tyttärelle lähetetään viestejä espanjan sanoilla. Kirjoitan myös sanoja, koska espanjan kielessä täytyy muista painotusmerkit. Verkkokurssista voi myös laittaa koko tekstikappaleen puhumaan taustalle tehdessään muuta.

Työssäni opetusjohtajana ammattikorkeakoulussa korostin verkkokurssien tärkeyttä, koska opiskelijalla pitää olla mahdollisuus opiskella tai kerrata asioita lähiopetuksen lisäksi verkkokurssin avulla. Opettajat voisivat ottaa oppia Promentorin kurssien rakenteesta oman verkkokurssinsa suunnitteluun esim. linkkien rakentamisessa. Digitalisaatio on opetuksessa tätä päivää. Kannatan sitä lämpimästi.

Raijaliisa Laakkonen
FT, Vaasa