Olen opettanut englantia verkossa vuodesta 2008 lähtien ja tuottanut myös nettipohjaisia opetusmateriaaleja. Syksyllä 2015 aloitin Promentorin kouluttajana Espoon työväenopistolla asiakaspalveluenglannin verkkokurssilla. Kurssi kuuluu Espoon työväenopiston tarjontaan, ja materiaalina on Promentorin verkkomateriaali. Viikoittaisilla verkkotunneilla vaihdamme kuulumisia, keskustelemme ajankohtaisista aiheista ja treenaamme ääntämistä.

Verkkokursseissa on monia hienoja puolia. Opiskelu ja opettaminen ovat mahdollisia mistä tahansa. Tarvitaan vain nettiyhteys, jotta pääsee puhumaan ja kuuntelemaan. Videoyhteys on mukava muttei aivan välttämätön. Ihmeempiä teknisiä taitoja ei tarvita. Välillä saattaa esiintyä teknisiä haasteita, mutta välineet ja yhteydet paranevat koko ajan, samoin oppimisalustat.

Yleensä verkkokursseilla käytetään verkkopohjaisia oppimismateriaaleja. Jollei ole tottunut sellaisia käyttämään, nyt on hyvä aika opetella. Oppikirjoihin verrattuna niiden pitäminen ajantasaisina on nopeaa. Kuuntelutehtävien lisäksi helppo oman puheen äänittämismahdollisuus tukee suullisen kielitaidon kehittymistä ja edesauttaa opiskelijan kielitaidon itsearviointia, mikä on tärkeä osa oppimista. Live-tunneilla tulee vielä opettajan ohjaus, tuki ja palaute.

Verkkoluokassa keskustelutehtäviä voidaan tehdä ryhmänä, pareittain tai hetkinen vaikkapa vain opettajan kanssa. Harjoituksissa opiskelija voidaan siirtää helposti pienryhmästä toiseen ja juttelemaan useampien kurssilaisten kanssa, kun ei istuta fyysisesti aina saman henkilön vieressä. Vaikka tutun ja turvallisen kurssikaverin kanssa harrastaminen onkin hieno asia, se ei välttämättä aina edistä molempien osapuolien kielitaitoa samalla tavalla.

Työtehtävien hoitaminen, harrastaminen (esim. pelaaminen) sekä ystävyys- ja perhesuhteiden ylläpito netin kautta ovat tulevaisuutta ja nykypäivää. Digitaalisessa viestinnässä tarvitaan hyviä ja hieman erilaisia vuorovaikutustaitoja kuin lähikeskusteluissa, koska oman persoonan on tultava esille lähinnä äänen ja/tai (kasvo)kuvan kautta. Viestinnän selkeyden tarve tuntuu myös korostuneemmalta. Digikurssit ovat hyviä myös näiden taitojen treenaamiseen millä kielellä tahansa.

Tervetuloa mukaan!

Heli Viitanen, englannin opettaja